Fundació dels Falcons de Malla

Els falcons són una manifestació cultural catalana que té dos components que el caracteritzen: per una banda el gimnàstic i per l’altre, l’esportiu. Fer de falcó és realitzar un esport col•lectiu. És una expressió col•lectivista en què l’assoliment de la colla resta per sobre de l’èxit individual. El nom de falcons ve donat per la manera que ens col•loquem en moltes construccions. La colla de falcons té com a objectiu bastir construccions humanes, com castells, escales, piràmides, catedrals, pilars, piles, pires, vols, ventalls, etc. Per tant, malgrat tinguem una semblança molt gran amb els castellers, i la seva influència és evident, perquè l’objectiu és el mateix -enlairar una torre-, diferim força en les figures i l’estil. Podríem dir que som més eclèctics. Tenim construccions en moviment. La rapidesa d’enlairar una construcció i la diversitat de posicions i figures, potser, seria el que més ens caracteritzaria. Els falcons o les falconades s’acompanyen amb gralles, com en els castells, si bé no hi ha cap toc específic. Una altra diferència és que l’enxaneta, en comptes de fer l’aleta, estén a dalt de tot els braços talment com les ales d’un falcó. També cal dir que en moltes construccions hi ha absència de pinya. Els falcons vestim amb camisa i pantalons blancs, faixa i espardenyes. Els Falcons de Malla ens distingim per anar amb la faixa negra.

La darrera colla que s’ha creat a Catalunya és la de Malla (2008), la qual és pionera a Osona. El 7 de setembre de 2008, a la Festa de Setembre de Malla, davant d’Església de Sant Vicenç, s’estrenà la nova colla dels Falcons de Malla, realitzant pilars de dos en moviment, escales de tres i de quatre, i també una pira.

El que ha motivat la seva creació és la voluntat de teixir un punt de trobada entre els mallencs per tal de compartir projectes. L’esperit festiu i lúdic de les trobades afavoreix la planificació d’objectius comuns per tal de construir el nostre poble cada dia. Des dels somnis compartits bastim una festa que enllaça la joia de tots. I com els falcons que planen l’aire damunt el turó del Clascar, enfilem torres d’il•lusions i d’esperances. La fita d’un falcó, és la fita de tota la colla. Per al futur del poble la unió de la seva gent és imprescindible. Per tant, amb l’esperit genuí falconer, és a dir, amb l’objecte de formació col•lectivista del jovent, neixen els Falcons de Malla. Visca els Falcons de Malla! Estenent els nostres braços us saludem.

Ramon Redorta Vila
Cap de colla dels Falcons de Malla

0 Respostes to “Fundació dels Falcons de Malla”



  1. Feu un comentari

Deixa un comentari




Calendari de Publicacions i Actuacions

Mai 2009
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031