Els Falcons de Vilafranca van sortir el passat dimecres dia 16 de juliol en direcció altre cop al País Basc, aquesta vegada contractats per el grup de ball de Pasaia Antxo, Alkartasuna Euskal Dantza Taldea que celebraven les seves bodes d’or. L’amistat d’any i anys d’aquest grup vers els Falcons ha fet que fossin el grup convidat a les festes del seu 50é aniversari, a més d’un grup portuguès.
Els Falcons però, ja van marxar el dimecres per poder fer uns dies de lleure, ja que ve s’ho mereixien els de la faixa verda. Dimecres dons van passar el dia sencer a port aventura, on els més petits i també els grans, van poder gaudir de les atraccions del parc. Els Falcons van aprofitar per realitzar una escala de 7 a l’interior del parc sense la roba oficial i amb el Furius Baco passant per darrera.
El vespre es van desplaçar a la vila de Solivella a la Conca de Barberà on soparien i passarien la nit. Avanç de sopar els Falcons van oferir un actuació a la vila. Una actuació a la plaça de la constitució de Solivella, una plaça on justament feia 79 anys van fer la seva ultima actuació els Falcons de Solivella. Si, si els Falcons de Solivella o Anomenats també Heralds de Crist que van ser una de les colles que van aparèixer en aquells anys trenta quan Mn. Albert Bonet va portar els Falcons a Catalunya des de Txecoslovàquia. Per la colla vilafranquiana va ser una actuació molt emotiva, i per això van oferir un actuació completíssima amb un pilar de 5 aixecat per sota, una escala de 9, pilars de 3, piràmide drets de 4, un tres de sis net, torreta, 1 ventall gros i 2 ventalls petits i per acabar 2 pilars de 4 aixecats per sota amb llurs estelades. Avanç de l’actuació, l’alcalde del poble va fer una ressenya històrica dels Falcons de Solivella i va demanar als Falcons de Vilafranca que firmessin al llibre d’honor de l’ajuntament.
L’endemà al mati es van desplaçar fins a terres navarres, concretament a Caparroso on van aprofitar per banyar-se al riu Aragón per apaivagar la calor i a la tarda van actuar al poble. Una actuació molt aplaudida ja que la gent de Caparroso no habia vist mai els Falcons en directe.
L’endema, ja en terres d’Eukal Herria, els Falcons van actuar al Casc antic de Donosti a les festes del barri del port. També van fer dues figures a la Plaça de la Constitució. Desprès van dinar a una societat gastronòmica del Casc antic. A la tarda es van desplaçar fins a Arrigorriaga(Bizkaia), per realitzar-hi també una actuació avanç del “Txupinazo” de començament de les “fiestas de Magdalenas”. Durant tot el cercavila i fins i tot a l’actuació de la plaça de l’ajuntament els Falcons van ser molt aplaudits per el nombrós públic que ocupava la plaça.
L’endemà al mati, els Falcons van actuar a Errentería, on desprès d’un cercavila i dues actuacions en dos punts estratègics de Errentería els Falcons van poder observar lo entregat que estava el públic. Alguna gent els anaven a felicitar amb llàgrimes als ulls.
El “diario Vasco” de l’endemà publicava aquestes ratlles referent a l’actuació dels Falcons a Errentería.
“La doble actuación del grupo de castellers ‘Falcons’ de la localidad catalana de Villafranca del Penedes, ayer al mediodía en la Plaza Olaskoaga y posteriormente en la Alameda de Gamón, fue la novedad más destacada y que despertó mayor expectación por ser inusual dentro del programa del XVI Erromeria Eguna que se desarrolló ayer durante todo el día en las calles del centro de Errenteria, organizado una vez más por Ereintza Dantza Taldea.
Los castellers fueron muy seguidos y aplaudidos por el público que se congregó en ambas plazas para ver en directo cómo formaban distintas figuras, desde torres humanas de una persona, o de tres, hasta pirámides y elementos de gran dificultad. Muchos de ellos aprovecharon sus móviles para grabar imágenes inéditas en la villa de esta manifestación cultural catalana, y aplaudieron todas las construcciones humanas.
Oriol Udina, responsable de la agrupación ‘Falcons’, explicó que están actuando durante este fin de semana en distintas localidades de la comarca, tanto en Donostia como en Errenteria, o Pasaia. «Hemos venido un grupo de 51 miembros de la colla, aunque somos en total una veintena más, el más pequeño de los cuales tiene 7 años de edad. Ofreceremos un repertorio que es habitual cuando actuamos, que busca mostrar las figuras más habituales de los castellers»”.
El punt àlgid de les actuacions, i el perquè de tot plegat, va ser el dissabte a la tarda a Pasaia Antxo, on s’organitzava la festa del 50é aniversari del grup de dansa Alkartasuna Euskal Danza Taldea y que malgrat el xàfec que va fer avanç de començar el públic es va esperar per poder veure els Falcons. Desprès de l’actuació d’un grup de ball Portuguès, un grup de ball Bolivià i els propis amfitrions, van actuar els Falcons de Vilafranca, la gent que estava amagada sota la pluja, es va anar acostat per veure l’esperada actuació dels Falcons.
Des de que els Falcons van arribar al País Basc, van ser rebuts amb els braços oberts per els membres de Alkartasuna, van fer els àpats conjuntament, les tertúlies de sobretaula, etc. Els Falcons es van trobar com a casa, no els va faltar de res. Tal va ser el feeling entre les dues agrupacions, que el diumenge avanç de pujar a l’autocar, tots els membres d’Alkartasuna(una quinzena), van posar-se davant dels Falcons per oferir-hi un “Aurresku”, dansa d’honor que es balla a tall de reverencia, la dansa solemne i elegant que s’acostuma a balla davant de les autoritats. Va ser un dels punts més emocionants del viatge.
Just desprès els Falcons van emprendre viatge fins a Irurtzun, ja de baixada i en terres navarres, on també actuaven en cercavila i a la plaça del poble. Molta va ser la gent que esperava impacient a la plaça l’actuació dels Falcons. Segons van poder veure els Falcons, la seva actuació va agradar molt. Fins i tot ens comentaven des de la comissió de festes que no havien vist mai la plaça tant plena i que es van trobar a molta gent que normalment no participen amb les activitats del poble, i aquell dia hi eren.
Val a dir que totes les actuacions que els Falcons van fer cada dia van ser similars per el que fa a figures. Per tant el cúmul de figures durant totes les actuacions podríem contar que es varen fer: diferents escales de 8 i una de 9, tresos de sis, molts pilars de 3, molts ventalls, 5 pires 5×5 i una pira 6×5, torretes i pilars de 4 amb l’estelada i l’ ikurriña.
Després d’aquesta magnífica sortida els Falcons de Vilafranca ja enfilen l’estiu d’actuacions en el que han anunciat que pretenen portar màxims a les places, donat que volen arribar amb el millor estat possible a la Festa Major de Vilafranca. Amb la intenció de portar Escales de 10 i Pires 6X6 en moltes d’aquestes places.
Així podrem gaudir dels Falcons de Vilafranca en les properes dates: durant el més de juliol el diumenge dia 27 a la Festa Major del Pla del Penedès, i durant l’agost, el divendres dia 1 a la Festa Major de les Cabanyes, el divendres 15 a la Festa Major del barri de Gràcia, com ja es tradicional el dissabte dia 16 a la Festa Major a Sant Quintí, i el dissabte dia 23 a la Festa Major de Roda de Barà.
0 Respostes to “ELS FALCONS DE VILAFRANCA VIATGEN AL PAIS BASC PER SEGONA VEGADA EN AQUEST 2014”